Günümüzde herkes Blogger veya WordPress gibi site yapma araçları sayesinde web sitesi oluşturabiliyor. Web sitenizi oluşturduktan sonra da yapmanız gerekenlerin başında sitenizin hızını optimize etmek geliyor. Biz de bu yazımızda web siteleri optimize etmek için sıkça kullanılan Lazy Load Nedir ve Lazy Load eklentisi nasıl kullanılır anlatacağız.
Lazy Load Nedir?
Lazy Load veya tembel yükleme, web sitenizdeki görsel ve diğer medya içeriklerinin yalnızca kullanıcıların ekranına girdiğinde yüklenmesini sağlayan bir tekniktir. Bu sayede, sayfa yüklenirken kullanıcının ekranında görünmeyen ve hemen ihtiyaç duyulmayan içerikler arka planda bekletilir. Bu yöntem, özellikle görsel ağırlıklı web sitelerinde sayfa yükleme sürelerini önemli ölçüde iyileştirir.
Ayrıca Lazy Load eklentisi, yalnızca kullanıcıya görünecek içerikleri yüklemeye odaklandığı için, sayfa yükleme süresi kısalır ve genel kullanıcı deneyimi iyileşir. Kullanıcılar sayfayı kaydırdıkça veya daha fazla içeriği görmek için sayfayı ilerlettikçe, içerikler dinamik bir şekilde yüklenir. Bu işlem o kadar hızlı gerçekleşir ki, kullanıcılar genellikle bir görselin yeni yüklendiğini bile fark etmezler.
Lazy Load eklentisi, mobil cihazlar gibi daha düşük bant genişliğine sahip platformlarda da sayfa performansını artırarak veri tasarrufu sağlar. Bu sayede, kullanıcılar hem daha hızlı bir web deneyimi yaşar hem de daha az veri harcarlar. Özellikle e-ticaret, haber siteleri, bloglar ve çok sayıda görsel içeren diğer web siteleri için Lazy Load, performans ve kullanıcı memnuniyetini artırmak için vazgeçilmez bir araçtır.
Lazy Load Eklentisi Nasıl Kullanılır?
Lazy Load eklentisini kurmak kullandığınız web site altyapısına göre değişiklik gösterebilir. Ancak biz aşağıda en popüler web site kurma araçları olan Blogger ve WordPress için Lazy Load eklentisi kurma yolunu paylaştık.
Blogger Lazy Load Eklentisi Nasıl Kurulur?
Blogger altyapısına sahip bir web siteniz varsa son derece basit bir şekilde Lazy Load eklentisi kurabilirsiniz. Bunun için ilk olarak Blogger yönetim panelinden ayarlar kısmına giriş yapın. Ardından yayınlar kategorisinin altında yer alan resimleri geç yükle seçeneğini aktif etmeniz gerekmektedir. Bu seçeneği etkinleştirdikten sonra otomatik olarak Blogger Lazy Load eklentisi çalışmaya başlayacaktır.
WordPress Lazy Loading Eklentisi Nasıl Kurulur?
WordPress web siteler için de Lazy Loading eklentisi kurmak mümkündür. Bunun için yönetim panelinizde yer alan eklentiler kısmına girin ve arama kısmına Lazy Load yazın. Ardından karşınıza çıkacak Lazy Loading eklentilerinden birini seçip sitenize yükleyin. Eklentiyi etkinleştirdikten ve bazı ayarları da yaptıktan sonra Lazy Load eklentisi sitenizde çalışmaya başlayacaktır.
Bu yazımızda sizlere Lazy Load nedir ve ne işe yarar anlatmaya çalıştık. Eğer bu yazımız hoşunuza gittiyse “Ücretsiz Office Kullanma” yazımızı da okuyabilirsiniz.